top of page

Taekwondo

Wat is Taekwondo?

Taekwondo is een stijlvolle Koreaanse vecht- zelfverdedigingssport en staat bekend om de vele hoge en gedraaide trappen. Letterlijk vertaald, betekent tae; voet, kwon; hand of vuist en do; de manier. Het is een sport die beoefend kan worden door jong en oud. Door middel van conditie, zelfvertrouwen en discipline is het de bedoeling dat een ieder goed zijn zelfverdediging kan ontwikkelen.

Taekwondo kent drie belangrijke kenmerken. Dit zijn: zelfbeheersing, discipline en hoffelijkheid. Er zijn bij taekwondo verschillende onderdelen. Deze worden hier onder beschreven.

 

Sparren

Dit onderdeel van het taekwondo betreft het gevecht. Het wedstrijdtaekwondo in de sparringsvorm staat bekent om haar mooie, snelle, en hoge traptechnieken. In verhouding tot andere vechtsporten worden er bij taekwondo ook een heleboel gedraaide trappen gecombineerd uitgevoerd. Dit maakt de sparringsvorm van taekwondo erg aantrekkelijk om naar te kijken. Bij de sparringswedstrijden kunnen er punten gescoord worden op het hoofd en op de romp. De sparrringswedstrijden worden in full-contact uitgevoerd. Er wordt bescherming gedragen op het hoofd, de armen, benen, romp, het kruis en in de mond. Ondanks dat het WTF taekwondo een full-contact sport is wordt het toch beschouwd als één van de veiligste vechtsporten.

 

Olympische status

Dankzij de goede organisatie van de World Taekwondo Federation en de genomen veiligheidsmaatregelen, verkreeg het WTF taekwondo in het jaar 2000 de Olympische status. Taekwondo is hiermee de enige full-contact Oosterse vechtsport die onderdeel is van het allergrootste sportevenement ter wereld.

Poomsae

De stijlfiguren worden poomsae genoemd. Bij stijlfiguren worden er stoten, trappen, slagen en weringen volgens een vast patroon uitgevoerd. Het is bij de stijlfiguren belangrijk dat de technieken correct worden toegepast. Hierbij wordt gelet op kracht, ademhaling, balans, ontspanning en ritme.

 

Hosinsul

Hosinsul staat voor zelfverdediging. Dit kan zelfverdediging zijn tegen grepen, stokaanvallen en mesaanvallen. De aanvallen worden op een realistische wijze uitgevoerd. De verdediger dient zich zo snel en efficiënt mogelijk te bevrijden of de tegenstander te ontwapenen. Dit kan de verdediger doen door middel van stoten, trappen en klemmen.

Ilbo Taeryon

Ilbo taeryon is een stapsparring training waarbij de beheersing van de technieken uit het taekwondo gedemonstreerd kunnen worden. Ilbo taeryon is ook een vorm van zelfverdediging welke zonder contact wordt uitgevoerd.

 

Proeftraining 

Als je mee wilt doen met een proeftraining, heb je alleen een t-shirt nodig en een lekker zittende trainingsbroek. 

 

Lid worden en taekwondo pak

Als je lid wordt van Taekwondo Apuro, kun je bij ons een taekwondo pak bestellen en beschermers tegen een gereduceerd tarief. Op het taekwondo pak wordt het logo van de club bedrukt. 

Beschermers

Tijdens de trainingen wordt er ook gespard. Je hebt dan het volgende nodig: 

  • Pantser/ borstbeschermer

  • Kruisbeschermer

  • Onderarmbeschermers 

  • Scheenbeschermers

 

Gezien de veiligheid is het verplicht om de bovengenoemde beschermers te dragen tijdens de trainingen. 

De borstbeschermers kun je gedurende de eerste periode lenen. Deze leenmodellen lenen wij uit aan de leden die er als laatst bij zijn gekomen. Het is dus de bedoeling dat iedereen zelf een borstbeschermer aanschaft.

Als je van plan bent om ook wedstrijden te doen moet je daarnaast nog het volgende hebben: 

  • Hoofdbeschermer

  • Handschoentjes

  • Gebitsbeschermer

 

Ook alle beschermers kun je voor een mooi prijsje bestellen bij de trainer. 

 

bottom of page