Zoeken
  • Norman Hornberger

Zomervakantie

He einde van het sportseizoen is in zicht en de zomervakantie nadert. Het is de afgelopen weken al lekker weer. De zon en de temperatuur nodigen uit om van het weer te genieten en het trainen al op een lager pitje te zetten.

Na een lang sportseizoen is het lekker om even een paar weken achterover te zitten en te genieten van een welverdiende rust. De zomerstop komt als geroepen.


De één doet 8 weken helemaal niets aan sport en de ander wilt graag nog een beetje soepel blijven. Een ieder is natuurlijk vrij om te bepalen of hij/ zij in de zomer nog iets aan training doet. Ik ben van mening dat het je veel voordelen kan opleveren als je nog een beetje bezig blijft.


Wat doe ik in de zomer?

In de zomervakantie probeer ik wel altijd een aantal keren per week door te trainen.

Als ik echt op vakantie ben ga ik, 1 a 2 dagen in de week een rondje hardlopen. Ik ga dan niet voor prestatie. Ik wil dan gewoon genieten en de omgeving verkennen. 20 tot 30 minuten vind ik wel prima. Daarna doe ik wat rekoefeningen.


Als ik gewoon in mijn hometown blijf, ga ik 2 a 3 dagen in de week een rondje hardlopen. Geen lange afstanden. 5 tot 8 km vind ik wel lekker. Aan te korte afstanden heb ik niets en te lange afstanden gaan ten koste van mijn explosiviteit. Hierna doe ik mijn lenigheidsoefeningen en daarna wat trap- en krachtoefeningen. Soms kan ik enkele leden van de volwassenengroep zover krijgen om een uurtje of twee te trainen in het Beatrixpark. Dan trainen wij ook wat combinatie en sparringstechnieken.

Huseyin demonstreert Pieter zijn hoge trappen in het Beatrixpark.


Als je in de zomervakantie echt niets doet aan training, duurt het voor volwassenen ook weer minimaal anderhalf maand om conditioneel weer op het niveau te komen van voor de zomer. Het kost volwassenen veel meer moeite dan kinderen om onze longinhoud weer te vergroten.


Kinderen en motoriek

Kinderen hebben na de zomervakantie wel sneller last van hun motoriek. Dit komt doordat kinderen over het algemeen het hardst groeien in de zomervakantie. Hun armen en benen groeien het hardst. De spieren daaromheen moeten uiteraard ook meegroeien.

Dit maakt dat kinderen na de zomerstop weer helemaal moeten wennen aan hun lichaam en de taekwondo-technieken.

Zo kan het voorkomen dat de bewegingen er minder explosief en soms wat slungeliger uitkomen als zij weer moeten starten eind augustus/ begin september. Ook moeten kinderen weer hun lenigheid helemaal opbouwen omdat de spieren ten opzichte van de "nieuwe" lange benen weer wat strakker staan. Soms nemen kinderen zelfs een wat gebogen houding aan. Dit is slecht voor de schouders en rug van het kind.


Wat helpt?

Zet de Playstation maar even opzij! Kinderen hebben in de zomervakantie veel tijd. Kinderen kunnen veel buitenspelen, voetballen, badmintonnen, een frisbee overgooien, zwemmen, stoeien en veel nieuwe dingen ontdekken en kennismaken met kinderen uit andere steden of landen. Allemaal perfect voor de ontwikkelingen van het kind.


Door in de zomervakantie te blijven bewegen of spelen en af en toe wat taekwondo- en lenigheidsoefeningen te doen, kunnen kinderen na de zomervakantie weer wat makkelijker inkomen en voelen zich wat vertrouwder met hun "nieuwe" lange benen. Kinderen genieten er ook van om door hun ouders aangemoedigd te worden en hun trappen te tonen aan hun ouders. Dit kan bijvoorbeeld door tegen een kussentje of in de handpalm te trappen van de ouders.


Af en toe een poomsae lopen brengt ook een aantal voordelen met zich mee. Je werkt aan je ademhaling, je geheugen, motoriek en het zorgt voor het ontwikkelen en aanhouden van een rechte houding. Oh ja... en het volgend examen zal ze wat makkelijker afgaan.


Iedereen een fijne zomervakantie toegewenst. Vergeet niet genoeg te drinken, mineralen op tijd aan te vullen en een pet mee te nemen als je lang in de zon blijft zitten of lopen.


Geniet ervan!


#samenvooruit

53 keer bekeken2 reacties